Kézzel készített élő lámpák, órák és egyéb dekorációk Tőlem, Neked!

Mi az? Élő,szúrós és páratlan dekoráció?

2017. január 05. - EagleDecor


002.JPGSegítek! :)

Sokan babonából tartanak tőlük, mégis nekem Ők, nagyon kedves kollégáim akikkel előszeretettel dolgozom együtt. Tudnak szurkálódni az tény, de elnézem Nekik, nem szándékosan teszik :D.

Ők nem mások, mint a KAKTUSZOK.

Ezzel a blogbejegyzéssel büszke kaktusz tulajdonosoknak szeretnék segíteni és eloszlatni néhány tévhitet ezekkel növényekkel kapcsolatban!

A kaktusz egy pozimg_3157.JPGsgás növény. S mint ilyen szárazságtűrő. De nem szárazság-szerető! A kaktuszoknak is szükségük van vízre a fejlődéshez.

Hova tegyük? A kaktuszok többsége szereti a fényt. A szoba legnaposabb pontjára tegyük ablakhoz közel, esetleg tavasszal és nyáron kimehet a fedett teraszra is. Ügyeljünk, hogy elég napfényt kapjon, különben megnyúlik és eltorzul.

 

 

 

Sokan azt gondolják, hogy a kaktuszok szeretik a szárazságot, elég őket havonta locsolni. Vagy ami még rosszabb a „kaktuszokat egyáltalán nem is kell locsolni”.
Ez nem így van! A kaktuszok is növények. És mint minden növénynek, nekik is nagy szükségük van a vízre, mivel tömegük jelentős része folyadék. 

 021_masolata.jpg

A kaktusz gondozása nagyon egyszerű, ha betartunk pár szabályt. Egyik a fent említett fény, a másik pedig a locsolás.

 

249.JPGA növekedési időszakban bőségesebb öntözést igényelnek. Ez az időszak általában májustól szeptemberig tart. Majd folyamatosan kiszárítjuk és jön az októbertől áprilisig tartó úgynevezett teleltetés.
Fontos, hogy miután „felébresztettük’ kaktuszainkat ne zúdítsunk rögtön sok vizet a nyakukba. Az első hónapban csak óvatosan öntözzük őket, fokozatosan szoktassuk őket a nedvesség felvételéhez.
Ha túl hirtelen kapnak túl sok vizet, akkor előfordulhat, hogy nem képesek felszívni azt, és elrothadnak a gyökereik.
Ami még fontos: ha már öntözzük őket, mindig alaposan locsoljuk meg őket, viszont két öntözés között mindig várjuk meg, míg kiszárad a földlabda. (ez nyáron akár hetente is lehet). Ha nem várjuk meg míg kiszárad a föld, akkor túlöntözhetjük őket, amit ha huzamosabb ideig teszünk szintén elrothadnak a kaktuszaink.

Teleltetésről bővebben

 

A kaktuszok rendszerint teleltetést igényelnek. A kaktuszoknak is van bioritmusuk akár csak az embereknek. Ahhoz, hogy nyáron aktívak legyenek, ahhoz télen nem árt pihenniük. Némelyik kaktusz csak akkor hoz virágokat nyáron, ha előtte pihent a télen. 

A nagykönyv szerint a legideálisabb ha teleltetést olyan sötét helyen végezzük, ahol kb. 5-10 fok között mozog a hőmérséklet és nem párás, dohos a levegő. Valljuk be, ilyen helye kevesünknek van. Ezért természetesen teleltetni lakásban is lehet!

A teleltetés előtti 2-3 hétben már ne locsoljuk a kaktuszokat, hagyjuk őket teljesen kiszáradni, így nem lesz probléma a teleltetéssel. Ilyenkor alszik a növény. A teleltetésnél ne locsoljuk, max kicsit permetezzük, azt is ritkán és tegyük hűvösebb helyre a megszokottnál. 

 

Kaktusznaptár tehát így néz ki:

 

- Novembertől márciusig teleltetés.

- Április: szépen lassan, egyre növekvő mennyiségben locsolom/permetezem

- Májustól szeptemberig: bőségesebb locsolás, amikor látszik a földön,hogy kiszáradt (ha kavics réteg van a tetején, akkor érdemes egy kis részen szabadon hagyni, hogy lássuk, mennyire száraz a föld)

- Október: kiszárítás

Sokan lehet megijednek ettől, mert mindenki szerint ez a legigénytelenebb növény a világon, nem kell vele foglalkozni. És ez így is van, nyugodjatok meg!
Csak a fényre és a vízre kell picit odafigyelni!

Tehát télen nem locsolom, tavasszal és nyáron pedig, akkor locsoljam, ha száraz a földje.

Az üveg élő lámpáimnál, az üveg, amúgy is egy párásabb közeget hoz létre neki,még kevesebb öntözést igényel általa, az élő óráknál pedig, mindig szem előtt van és látjuk, hogy kell-e neki víz, vagy sem. 

A megfelelő izzóval pedig, attól sem kell tartanunk, hogy kiégne a növény.

14560229_759867804154600_3334855813191093033_o.jpg

 

100 szónak is 1 a vége, kis odafigyeléssel egészen páratlan dekorációval gazdagíthatjuk otthonunkat.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.