Kézzel készített élő lámpák, órák és egyéb dekorációk Tőlem, Neked!

Élő dekorációk Air Plant-el

2017. január 02. - EagleDecor

img_3095.JPGSokaknak hihetetlen lehet (elsőre nekem is az volt), hogy létezik olyan növény a világon,ami gyökér nélküli is halálian jól érzi magát.

Ez a növény pedig nem más mint a Tillandsiák csoportjába tartozó, igazi különlegesség, az úgynevezett Air Plant, azaz Levegő Növény.

Végre nem kell gyökerekkel együtt dolgozni. :D Viccet félretéve, egy csoda ez a növény.

Ez, a Dél- Amerikából származó növény a nevét nem véletlenül kapta, ugyanis nem a gyökerein keresztül veszi fel a szükséges vizet és tápanyagot, hanem az egész növényt beborító, úgynevezett vízfelvevő pikkelyszőrökön keresztül. Ha van is gyökerük, akkor az csak kapaszkodásra használják. Ebből kifolyólag nincs szükségük ültetőközegre (sőt el is rohadnak benne), egy faágra rákötözve boldogan eléldegélnek.

187.JPG
A legtöbb faj a páratartalomra sem igényes, ugyanis sivatagban él, és a nedvességet a hajnali harmatból nyeri.  
Lakásban tartva jól tolerálják a száraz szobalevegőt, de bizonyos fajok akár egy hűvösebb helyiségben, ablakközben is teleltethető 5-10 fokon. Természetesen ebben az esetben a locsolást is csökkenteni kell.

Ha már locsolásról van szó! Hogyan is locsoljunk egy növényt, aminek nem kell föld és nincs gyökere?

240.JPGElőször is: takarékosan. Ezek a növények sokszor csak a hajnali harmatból nyernek vizet, így a túlzott öntözés a visszafordíthatatlanul rothadáshoz vezet, és a  halálukat okozza. A rothadást sajnos már csak hetekkel később vesszük észre, amikor a növény menthetetlen.
Öntözni úgy lehet, hogy vagy permetezzük őket, vagy vízbe márthatjuk 5-10 percre. Ez attól is függ, hogy rögzítve van-e a dekorációban a növény, vagy sem.
Mártogatás esetén, mielőtt visszatennénk a helyére hagyjuk lecsöpögni és kicsit megszáradni, be nem rothadjon.Ez főleg télen nagyon fontos, a nyári kánikulában nagyon hamar megszáradnak a növények.
Nyáron akár naponta  is locsolhatunk, télen azonban elég néhány naponta finoman bepermetezni esetleg egy héten egyszer néhány percre beáztatni.
Akkor locsoljuk megfelelően, ha levelek duzzadtak, vízzel telítettek. Ellenkező esetben szárazak, összeesettek, a levélszín is kifakul.
Lehet kapni speciális Tillandsia tápoldatot, de az orchidea, vagy bromélia is szintén alkalmas  lehet tápozni, ezt locsolásnál adjuk a vízhez, és azzal permetezzük be őket. 

img_3169.JPG

Mindegyikük fényigényes. A közvetlen napfény helyett azonban a keleti vagy nyugati fekvésű ablakot válasszuk helyéül.

Air Plant-el olyan, a hétköznapokban praktikus és páratlanul mutatós dekorációk készülnek, melyek új színt hoznak a Living Home- Élő Otthon Kollekcióba. Én teljesen oda-vissza vagyok értük! :)

img_3173.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:http:/varosiszobakertesz.blog.hu, http://kertlap.hu/tillandsiak/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.